maanantai 14. marraskuuta 2016

Talotekniikkaa ja talven tuloa


Talven lähestyessä ei vanhassa mökissä enää oikein tarkene olla yötä ja talossakin alkaa hommat olla siinä vaiheessa, että olisi aikaa siirtää sähkömittari mökin seinästä upouuteen pääkeskukseemme. Käytännössä tämä tarkoitti maakaapelin kaivamista n. 70 m matkalle tonttimme koilliskulmalla sijaitsevan sähkötolpan ja teknisen tilan välille. Avantillahan tuokin homma sujui kätevästi eikä onneksemme tielle osunut isoja kiviä tai muita esteitä.
Maakaapelin kaivuu tolpalle, johon tulee niemen sähkönsyöttö
Kaapeli kaivannossa matkalla tekniseen tilaan
Ennen talven tuloa saatiin onneksi myös autotallin nosto-ovi paikoilleen ja kaikki aukot tiivistettyä. Autotallin oviksi valittiin tummanharmaat ja kuraeteiseen terassinovi isolla lasilla, jotta ikkunattomaan tilaan saataisiin mahdollisimman paljon päivänvaloa.


Sähköjen ja sen myötä lämmityksen kytkentä saatiin järjestymään sopivasti juuri ennen pakkasia. Teknisessä tilassa onkin tapahtunut aika paljon ja ollaan kiitelty itseämme siitä, että maltoimme varata runsaasti tilaa talotekniikalle. Sitä tulee nimittäin vielä paljon lisää.

Sähköpääkeskus
Gebwell maalämpöpumppu sekä lisävaraaja vesikiertoista lattialämmitystä varten
Lämpimässä talossa onkin mukava jatkaa sisähommia pakkasten paukkuessa ulkona! Lopuksi vielä talvisia tunnelmia raksalta -välillä ehtii hieman fiilistellä upeita maisemia, joista saadaan kohta nauttia joka päivä! <3

Talo tien toiselta puolen, rantasaunan suunnasta
Järvi sai jo ohuen jääpeitteen

keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Ovia, ikkunoita ja terasseja

Ikkunat ja ovet päädyimme pitkän harkinnan jälkeen tilaamaan Skaalalta. Muutoksia ikkuna-aukkojen kokoihin tehtiin vielä hetki ennen hirsien toimitusta, joten ikkunatilauksen tekeminen venyi loppukesään. Hämmästyttävän hankalaa oli myös päättää ikkunakarmien ja puitteiden sisäväri. Ulkopuite ikkunoissamme on alumiinia ja alusta saakka on ollut selvää, että niistä tulee tummanharmaat. Sisävärin osalta päädyimme tuikitavalliseen ja turvalliseen maalattuun valkoiseen, mitä harmittelen hieman jo nyt. -Jokin kuultosävy olisi ehkä kuitenkin ollut persoonallisempi valinta ja sopivampi hirsitaloon.

Ikkunat ja ovet paikoillaan, yläpohjan villat saapuneet tontille.
Ikkunat, tikkaat ja rännit paikoillaan. Etuterassi odottaa jatkoa.
Skaalan valikoimasta ei löytynyt haaveilemaani puista kalanruotokuvioitua ulko-ovea, joten tässä kohtaa täytyi tehdä niitä kuuluisia kompromisseja, joita rakentamisessa tulee tämäntästä eteen. Pääoveksi valikoitui tiikkinen ovi ja sen viereen saman värinen ikkuna. Oven saapuminen jännitti hirveästi, sillä en nähnyt mallia ovesta enkä sen sävystä vaan valinta piti tehdä valokuvien ja värimallien perusteella. Etenkin ikkunanpielien väri on hyvin kaunis ja oveenkin olemme tyytyväisiä, joskin sen sävy saisi olla hieman syvempi kuten se ikkunassa on. Tiikkiöljyllä asia hoitunee, sitten joskus.. Hivenen harmittaa myös messingin väriset saranat, kun kahvaksi nimenomaan valitsin kromipintaisen. Ei tullut mieleenkään, että saranat voisivat olla eriväriset?! No niiden kanssa voi ehkä elää.. tai vaihtaa joskus. Onneksi niitä ei juuri huomaa ellei osaa katsoa ;)

Pääovi.
Liukuoviin olemme erittäin tyytyväisiä. Investointi niihin oli melkoinen, mutta uskon että se kannatti. Ovet ovat jämäkät ja laadukkaan oloiset ja näyttävät todella hyviltä. Toivotaan, että ne kestävät hyvin myös talviolosuhteita -vaikka eipä terassia tule ehkä talvipakkasilla sen suuremmin käytettyäkään.

Vilpolan liukuovet sisältä.
Liukuovi ulkoa terassille.
Ikkunoiden ja ovien asentamisen lisäksi raksalla on riittänyt muutakin puuhaa. Pohjoispuolelle rakennettiin lippa sisäänkäyntien suojaksi ja ilta-aurinkoon suuntaavan parvekkeen ja etupuolen terassin rakenteet on myös saatu tehtyä. Yläterassit saavat ensi kesänä pintaansa laudoituksen lehtikuusesta, sillä se harmaantuu kauniisti eikä tarvitse jokavuotista öljyämistä tai muuta käsittelyä.

Näkymä parvekkeelta rantasaunan suuntaan.
Etupihan katettu terassi, jossa pääsisäänkäynti.
Lippa takapihan puolella.

Lipan alakatto ja tolpat maalattuna.
Ulkomaalina Uulatuotteen Roslagin mahonki, sävy Kallio.
Talo pilkottaa rantasaunalle.
Ikkunoiden asennuksen jälkeen talo näyttää kyllä merkittävästi valmiimmalta! :) Vielä nosto-ovi paikoilleen, villat kattoon, tiivistykset, sähkökeskus, vähän kaapelia ja kytkentää niin johan on sisällä kohta lämmintä. Yöpakkaset ovatkin jo alkaneet, joten korkea aika olisi saada pian pirtti lämpimäksi. Valtava villatoimitus on saatu tontille, joten viime viikon ja ainakin vielä tulevan viikonlopun ohjelmassa on yläpohjan eristystä. Siitä kuvia ja kokemuksia myöhemmin!

maanantai 19. syyskuuta 2016

Kesän tapahtumia


Päiväkirja on kesän ajan ollut hiljainen, mutta raksalla on onneksi ollut tapahtumia sitäkin enemmän. Pitkät päivät työmaalla veivät kieltämättä innon istua koneen ääreen latailemaan kuvia, mutta syksyn saapuessa on ollut aika palata osittain toisenlaiseen arkeen ja nyt on hyvä hetki muistella mitä kaikkea kesällä saatiinkaan aikaiseksi. Ja paljon saatiin!

Kun salaojaputket ja niiden tarkastuskaivot oli toukokuussa saatu paikoilleen, oli vuorossa melkoinen murskeralli ja pohjan rakentaminen talolle. Maalämpökaivon poraus päätettiin suorittaa hyvissä ajoin alta pois ennen kuin rakennus on homman tiellä.

Perustukset saatiin näppärästi tehtyä valmiin anturamuotin avulla. Perusmuuri ladottiin touko-kesäkuun vaihteessa hellesäässä. Tämän jälkeen oli vuorossa sisäpuoliset täytöt ja mm. radonputkiston asennus. Väylää tontille on tehty sen verran, että nelisenkymmentä lavaa Lammin lämpöharkkoa mahtui mukavasti pihaan.

Kellarin seinät nousivat melko nopeasti ja ne valettiin kaikenkaikkiaan kolmessa osassa, joten betoniautoja pyörähteli kapealla tiellämme useaan otteeseen kesän aikana. Vastasin betonin määrän laskennasta ja tilaamisesta, joten joka kerta hieman jännitti loppuuko kura kesken.. -mutta hienosti meni ja valuhommat saatiin tehtyä pääosin poutaisessa kesäsäässä.

Kun kellarin seinät oli pystyssä, päätettiin valaa alakerran lattia ennen välipohjan rakentamista. Ennen valua piti tietenkin saada alapohjan eristeet ja vesi- ja viemärilinjat sekä lattialämmitysputket paikoilleen. Muutaman päivän hikisen ahertamisen jälkeen tilattiin jälleen betoniauto paikalle.

Heinäkuun alussa tontille saatiin painava kuorma ontelolaattoja, joiden avulla kellarin ja 2. kerroksen välipohja saatiin yhdessä päivässä jo pitkälle. Hirsikehikon toimitus oli sovittu elokuun alkuun, joten heinäkuussa oli hyvää aikaa tehdä vielä ontelaattojen juotosvalu (aivan käsittämättömän kovassa kaatosateessa) ja yläkerran lattiavalu LVIS-töineen. Myös rakennuksen ympärillä puuhattiin kovasti ulkotäyttöjen ja maantiivistyksien parissa.

Työmaa eteni hyvässä vauhdissa, joten hirsikehikon toimitusta päätettiin aikaistaa muutamalla päivällä. Koska tämä sopi myös toimittajalle, hirret saapuivat ja täyttivät koko pihan heinäkuun lopulla.
Seinien kasaukseen meni neljä pitkää työpäivää. Säät oli vaihtelevat, joten jouduttiin useasti suojaamaan hirsiä kastumiselta. Pisimmät hirret ovat yli 12 m pitkiä, joten raksalla vietettiin välillä jännittäviä hetkiä. Kaikki sujui kuitenkin ilman suurempia ongelmia.

Kun kurkihirsi ja vaarnapalkit oli nostettu paikoilleen, kasa harkkoja ja hirttä alkoi jo näyttää ihan talolta! Tavoitteena oli saada hirret mahdollisimman nopeasti säältä suojaan, joten työt jatkui raakaponttilaudoituksen asennuksella. -Mikä olikin yllättävän iso ja työläs homma!

Talo maalataan vasta ensi kesänä, mutta räystäslaudat saivat jo värin, sillä ne oli helpompi maalata maassa. Hirret käsiteltiin ulkoa Uulan homesuojalla.


Vesikatto sai pintaansa Icopalin uutuuden Plano XL kattohuovan. Värinä musta antrasiitti. Katto näyttää hyvältä, harmi että korkeuksissa oleva loiva katto ei näy maantasoon saakka..

Sisäpuolella aloitettiin parven kantavien rakenteiden kasaus, joten hiljalleen alkaa hahmottua myös huoneiden väliseinien paikat.

Paljon on siis raksaa takana, mutta yhtä paljon edessä! Hiljalleen alkaa olla aika tehdä vaikeita päätöksiä monien sisustusvalintojen suhteen. Palataan niihin ja seuraaviin vaiheisiin syksyn edetessä.

keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Tontin raivausta ja kaivuuhommia

Vimmattu tontin raivaaminen käynnistyi talkoohengessä hetimmiten hallinnan luovutuksen jälkeen. Ja kaadettavia puita sen kun riittää.. ja riittää. Polttopuita saadaan pitkäksi aikaa, jahka joku ehtii ne tekemään.

 

Kaadetut puut saakin kohtuu helposti nättiin pinoon odottelemaan klapitalkoita, mutta oksien ja risujen kerääminen onkin yllättävän työlästä hommaa. Melkoinen kokko niistä joku päivä saadaan.
 

Kun enimmät puut talon tieltä saatiin raivattua, pääsi kaivuri töihin. Talon pohjan osalta jännitettiin, että tuleeko vastaan räjäytettävää kalliota. Maaperä osoittautui olevan täynnä suuria kiviä ja isompien siirtämiseksi käväisi tontilla hieman isompikin kaivuri.


Vanha puuvaja purettiin pois ja puucee siirrettiin uuteen paikkaan tontin takakulmalle.


Talon pohjalta kaivetut maat varastoitiin tontille ja ne on suunnitelmissa hyödyntää täyttömaana myöhemmin. Hieman jännittää tuo kivien määrä ja suuri koko.. Kivet puutarhassa olisi nättejä, mutta suurten kivien siirtely paikasta toiseen ja varastointi siinä välillä on hankalaa. Tässä vaiheessa puutarhan suunnittelu tuntuu niin kaukaiselta ajatukselta, että kivet odottakoon parempia aikoja..


Talon pohja alkaa olla kaivettuna. Kiintokallio tuli oikeasta kulmasta esiin, joten taloa hieman siirretään räjäytystyön välttämiseksi.


Kiinteistö liitetään alueen vesi- ja viemäriosuuskuntaan ja linjaa vedettäessä rantasaunalle tehtiin samalla varaus verkostoon liittämiseksi. Harmi, että myös rantasaunan puoli tontista täytyi tärvellä kaivannon tekemiseksi, mutta toisaalta varaus oli helppo tehdä tässä vaiheessa.


Tontille asennettiin kiinteistökohtainen jätevesipumppaamo, josta jätevedet jatkavat paineviemärissä eteenpäin. Mahdollisuus liittyä vesiosuuskuntaan oli yksi tontin valintaan vaikuttavista kriteereistä ja naapureiden mukaan pumppaamojen kanssa ei ole ollut ongelmia. Toivotaan, ettei meilläkään ole.


Vaikka tontilla onkin jo saatu paljon aikaiseksi, näky on tällä hetkellä melko ankea ja lohduton. Rakennusta on vielä vaikea kuvitella tontille, mutta vähitellen mennään projektissa eteenpäin ja koitetaan pitää lippu korkealla!

tiistai 26. huhtikuuta 2016

Hetki ennen kuin tontista tulee työmaa

Huhtikuun puolivälissä meistä tuli virallisesti kesämökin haltijoita ja samana iltana nappasin muutaman kuvan muistoksi siitä, miltä tontilla näytti ennen kuin siitä tuli rakennustyömaa.

Ensimmäisenä kuva "parkkipaikalta" kohti nykyistä mökkiä, joka pidetään tontilla työmaakoppina rakennusajan ja puretaan ennen lopputarkastusta. Uusi talo sijoittuu tuohon mökin viereen.

Piha mökin alapuolelta pohjoisrannasta kuvattuna. Kuvassa näkyvä puuvaja puretaan hetimmiten rakentamisen tieltä ja puucee siirretään turvallisempaan paikkaan pois koneiden ja puunkaadon tieltä.


Parkkipaikalta katsottuna länteen tontti muuttuu metsäpohjaisesta maastosta enemmänkin saviseksi pelloksi. Sinne tulee autokatos sekä ajopiha että kulku autotalliin.


Uusi liittymä tontille tehdään nykyisen parkkipaikan länsipuolelle naapurin tontin rajan tuntumaan.


Näkymä tieltä mökin eteläpuolelta. Suuria, vanhoja mäntyjä pyritään säästämään mahdollisimman monta sieltä, missä ne eivät ole rakentamisen tiellä.


Näkymä tieltä rantasaunalle. Tälle puolelle tonttia ei vielä tehdä mitään.. muutama kuusi kaadetaan varjostamasta ja kaivetaan varaukset vesi- ja viemäriliitännälle tulevaisuutta varten.


Rantasauna laiturilta kuvattuna. Ekat löylyt otettiin heti luovutuksesta seuraavana iltana. Rantasaunan remppaakin alettiin jo lauteilla suunnitella, vaikka se ei ole ajankohtaista vielä vuosiin.

Seuraavissa päivityksissä odotettavissa hieman toisenlaisia näkymiä..

lauantai 9. huhtikuuta 2016

Lupa tuli!

Rakennuslupa saatiin vajaa kaksi viikkoa sitten ja projekti alkaa sen myötä hiljalleen konkretisoitua. Suunnitellessa on ollut mukava pyöritellä vaihtoehtoja eri tuotteista, materiaaleista ja väreistä jne, mutta mitä lähemmäksi päätöksenteon hetki tulee, sitä mahdottomammalta se alkaa tuntua.. Tässä muutamia poimintoja ratkaisuista, joita talven ja kevään mittaan on pohdittu.

Helpoimmasta päästä valintoja taitaa meille olla vesikatemateriaali. Huopakatto oli lähes itsestäänselvä vaihtoehto taloomme ja markkinoilta löytyy onneksi nykyään moderneja, pelkistettyjä malleja. Suosikiksi on valikoitunut Icopalin uutuus kattolaatta, jota saa mustana ja harmaana. Lopullista väriä ei ole vielä päätetty, molemmat kun sopisivat kokonaisuuteen..

Icopalin Plano XL kattolaatta. Kuva: Icopal Oy
Julkisivujen väritys onkin haastavampi pala. Visio halutusta värityksestä on kyllä olemassa, mutta satojen sävyjen valikoimasta on yllättävän hankala löytää sitä oikeaa. Tavoitteena on, että talo istuisi maastoon mahdollisimman hyvin eikä pomppaisi liiaksi esille ympäristöstään. Tästä syystä tulemme valitsemaan ulkoväriksi maanläiheisiä harmaanruskeita sävyjä ja kartamme valkoista suurten kontrastien välttämiseksi. Harmaata ajattelin piristää mahdollisesti jollain punertavalla sävyllä avoräystäissä ja pääovessa.

Maanläheinen väritys, joka sopisi mäntyjen ja kivenlohkareiden keskelle. Kuva: Honkarakenne Oyj  
Maanläheisiä kuultavia sävyjä. Kuva: Tikkurila


Rakennuslupahakemuksen julkisivujen värityssuunnitelmaan valitsimme kuultavan sävyn Poro Tikkurilalta. Vaihtoehtoja on todellisuudessa useampia, joten ennen lopullista päätöstä taidan testailla muutamia sävyjä laudanpätkiin. Onneksi seiniä ei maalata vielä tulevana kesänä.

Tikkurilan Valtti kuullotteet ja puuöljyt kartasta sävy 5087 Poro. Kuva: Tikkurila

Ikkunoissa ja ovissa lähdetään niinikään harmaalle linjalle sekä ulko- että sisäpuolella. Tumma sävy ei mielestäni pomppaa liikaa julkisivusta ja sisätiloihin se toisi sopivasti särmää vaaleiden seinäpintojen rinnalla.

Harmaat ikkunan karmit. Kuva: Pihla
Pääsisäänkäyntiin haaveilen puisesta ulko-ovesta, jossa on perinteinen kalanruotokuviointi. Yksi vaihtoehto löytyy Skandolta. Ovi voisi toimia myös julkisivun väripilkkuna yhdessä avoräystään kanssa. Punainen toimisi mielestäni parhaiten harmaan rinnalla ja kuvioinnin kanssa yhdessä muistuttaisi vanhoista hirsirakennuksista..

Skandon kalanruoto-ovi. Kuva: Skando
Huomenna lähden Oma Koti -messuille fiilistelemään vaihtoehtojen loppumatonta kirjoa -toivottavasti sieltä tarttuu taas jokunen mieluisa idea matkaan.. Viikon päästä päästäänkin jo tositoimiin tontille moottorisahan kanssa.